মাটিৰ পাত্ৰত বনোৱা খাদ্যই যথেষ্ট পুষ্টি প্ৰদান কৰে, আহাৰৰ সৈতে পাত্ৰৰ সম্পৰ্ক কি জানি লওঁক । ( Assamese Health Tips )
আয়ুৰ্বেদৰ মতে, যদি খাদ্য পুষ্টিকৰ আৰু সুস্বাদু কৰিব লাগে, ইয়াক লাহে লাহে ৰান্ধিব লাগে। মৃৎশিল্পত ৰন্ধাত অধিক সময় লাগে কিন্তু ই স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী।
জীৱন যাপনৰ বাবে আহাৰ হৈছে শক্তিৰ মুখ্য উৎস। শাস্ত্ৰত কেনে ধৰণৰ আহাৰ হ'ব লাগে সেই বিষয়ে বহুত উল্লেখ কৰা হৈছে। আহাৰৰ উপৰিও, কোনটো পাত্ৰত আহাৰ গ্ৰহণ কৰিব লাগে সেই বিষষেও কৈছে। 'পাত্ৰ' শব্দটোৰ অৰ্থ অতি গুহ্য। বিভিন্ন ধাতুৰ পাত্ৰত খাদ্য খোৱাৰ গুণাগুণ আৰু ত্ৰুটিও থাকে। যেতিয়া সুপাত্ৰত খোৱা হয়, ইয়াৰ সাকাৰাত্মকতা মনোৰম আৰু শান্তিপূৰ্ণ হয়। য'ত খাদ্য ৰন্ধা হয় আৰু খোৱা হয় সেই বাচন-বৰ্তনৰ বিশেষ গুৰুত্ব আছে। । গতিকে কোন ধাতুত খাদ্য ৰান্ধিলে খাদ্যত পুষ্টি প্ৰদান কৰে জানি লওঁক -
তামে স্মৃতি শক্তি বৃদ্ধি কৰে
তামৰ পাত্ৰত পানী খালে ব্যক্তিজনক ৰোগৰ পৰা মুক্ত কৰে, তেজ বিশুদ্ধ কৰে, স্মৃতিশক্তি ভাল ৰাখে। তামৰ পাত্ৰত ৰখা পানীয়ে শৰীৰৰ বিষাক্ত পদাৰ্থ বোৰ আঁতৰ কৰে, যাৰ ফলত যকৃতৰ সমস্যা দূৰ হয়। এই পাত্ৰত ৰখা পানী খোৱাটো যিমানে উপকাৰী হয়, ইয়াত ৰখা গাখীৰ খোৱাটো সিমানেই ক্ষতিকাৰক হয়। ই শৰীৰৰ ক্ষতি কৰে।
পিতলে বেমাৰৰ পৰা সুৰক্ষা দিয়ে
পিতলৰ সামগ্ৰী হৈছে ৰন্ধাৰ বাবে আটাইতকৈ উপযোগী ধাতু। এই ধাতুৰ পাত্ৰত তৈয়াৰ কৰা খাদ্যপুষ্টিৰে সমৃদ্ধ। ইয়াৰ ওপৰত ৰন্ধাটোৱে মাত্ৰ ৭ শতাংশ পুষ্টি ধ্বংস কৰে। ই পেলু ৰোগ, কফ আৰু বায়ুৰ বিকাৰ আদিৰোগৰ বাবে এক অত্যন্ত উপকাৰী ধাতু। ( Assamese Health Tips )
লোৰ পাত্ৰত ৰন্ধাটোৱে শক্তি বৃদ্ধি কৰে
লোৱে শৰীৰৰ অত্যাৱশ্যকীয় পুষ্টি বৃদ্ধি কৰে, ইয়াত ৰন্ধাটোৱে শৰীৰৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰে। ই শৰীৰৰ বহুতো ৰোগ যেনে হাত ভৰি ফুলা , প্ৰস্ৰাৱ হালধীয়া হোৱা, জণ্ডিচ ৰোগ আদি দূৰ কৰে, কিন্তু লোৰ পাত্ৰত খাব নালাগে কিয়নো ইয়াত খোৱাটোৱে বুদ্ধিমত্তা হ্ৰাস কৰে আৰু মগজু ধ্বংস কৰে। লোহাৰ পাত্ৰত গাখীৰ খোৱাটো ভাল।
ষ্টীলৰ পাত্ৰ সামগ্ৰিকভাৱে ভাল
তীখাৰ বাচনবোৰত ৰন্ধা আৰু খোৱাটোৱে শৰীৰৰ ক্ষতি বা উপকাৰ এটাও নকৰে ।
এলুমিনিয়াম খাদ্যই মানসিক ৰোগ প্ৰদান কৰে
এলুমিনিয়ামেৰে নিৰ্মিত পাত্ৰবোৰ একেবাৰে ব্যৱহাৰ কৰিব নালাগে। ই আমাৰ হাড় দুৰ্বল কৰে, মানসিক ৰোগ বৃদ্ধি কৰে লগতে যকৃত আৰু স্নায়ুতন্ত্ৰই কাৰ্য ক্ষমতা হেৰুৱাই । এলুমিনিয়ামত ৰন্ধাটোৱে খাদ্যৰ ৮৭ শতাংশ পুষ্টি নাইকিয়া কৰে।
ব্ৰঞ্জৰ পাত্ৰই তেজত বিশুদ্ধিকৰণ কৰে
ব্ৰঞ্জৰ পাত্ৰত ৰন্ধাটোৱে বুদ্ধি তীক্ষ্ণ কৰে। তেজ বিশুদ্ধ কৰে। ব্ৰঞ্জৰ পাত্ৰৰ পৰা টেঙা দূৰত ৰাখিব লাগে। টেঙা বস্তুবোৰ ধাতুৰে প্ৰতিক্ৰিয়া কৰি বিষাক্ত হৈ পৰে। যি টো শৰীৰৰ বাবে অত্যন্ত ক্ষতিকাৰক। ব্ৰঞ্জৰ পাত্ৰত ৰন্ধাটোৱে খাদ্যৰ মাত্ৰ তিনি শতাংশহে পুষ্টি ধ্বংস কৰে।
মাটিৰ পাত্ৰৰ খাদ্য পুষ্টিৰে সমৃদ্ধ
ৰন্ধনৰ বাবে মাটিৰ পাত্ৰ উৎকৃষ্ট। ইয়াত ৰন্ধাৰ পৰা উপলব্ধ পুষ্টিবোৰে ৰোগসমূহ নিৰাময় কৰে। আয়ুৰ্বেদৰ মতে, যদি খাদ্য পুষ্টিকৰ আৰু সুস্বাদু কৰিব লাগে, ইয়াক লাহে লাহে ৰান্ধিব লাগে। যদিও মাটিৰ পাত্ৰত ৰান্ধিবলৈ অধিক সময় লাগে, ই স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি উপকাৰী। মৃৎশিল্পত ৰন্ধাটোৱে সম্পূৰ্ণ ১০০ শতাংশ পুষ্টি প্ৰদান কৰে।
ৰূপৰ পাত্ৰই শৰীৰ শান্ত ৰাখে
ৰূপ হৈছে এক ধাতু যি শৰীৰটো শীতল কৰে। শৰীৰ শান্ত ৰাখে। এই ধাতুৰ পাত্ৰত খাদ্য খোৱাটোৱে মগজু তীক্ষ্ণ কৰে। চকু স্বাস্থ্যৱান, দৃষ্টিশক্তি বৃদ্ধি হয় আৰু লগতে পিত্তৰ বিকাৰ, কফ আৰু বায়ুৰ বিকাৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে।
সোণৰ ধাতুত তৈয়াৰ কৰা খাদ্যই শৰীৰ শক্তিশালী কৰে
সোণৰ বাচন-বৰ্তনত ভালদৰে খোৱা বা ৰন্ধাটো অতিৰঞ্জিত। এতিয়া সোণৰ ধাতুত খোৱাটো সাধাৰণ মানুহৰ কল্পনাৰ বাহিৰত। কিন্তু এই ধাতুৰ যথেষ্ট মহত্ব আছে । সোণ হৈছে গৰম ধাতু। এই পাত্ৰত খাদ্য প্ৰস্তুত কৰিলে আৰু খালে শৰীৰৰ ভিতৰ আৰু বাহিৰৰ দুয়োটা অংশ কঠিন, শক্তিশালী, মজবুত আৰু বলবান হৈ পৰে। লগতে দৃষ্টিশক্তি বৃদ্ধি কৰে।
এনেধৰনৰ আৰু বহু নজনা কথা জানিবলৈ এই লিংকত ক্লিক কৰক - https://www.নজনা তথ্য.in
বিঃদ্ৰঃ আপোনালোকে যদি কোনো লেখা বা গল্প আমাৰ ৱেবছাইটত প্ৰকাশ কৰিব বিছাৰে তেন্তে আপোনালোকৰ লেখা সমূহ আমাৰ ফেচবুক গ্ৰুপৰ সদস্য হৈ তাত প্ৰকাশ কৰিব পাৰে।নিৰ্বাচিত লেখা সমূহ লেখকৰ নাম আৰু ছবি সহ আমাৰ ৱেবছাইটত প্ৰকাশ কৰা হব।
( Assamese Health Tips )
No comments:
Post a Comment